Collegecolumn Wethouder Erik van Daal

Publicatiedatum: Dinsdag 2 april 2019

Enkele weken geleden hebben we met de wethouders jeugdzorg uit de regio een ontmoeting gehad met jongeren die in zorg zijn. Deze ontmoeting vond plaats in jongerencentrum de Pul in Uden. In dit jongerencentrum ben ik regelmatig naar optredens geweest. Voor mij dus een feest van herkenning.

Serieus onderwerp

Nu stond er echter een serieus onderwerp op het programma. Met de jongeren, vertegenwoordigers van een bewonersplatform, hebben we gesproken over hoe zij de zorg en begeleiding ervaren en wat zij vinden wat hieraan verbeterd kan worden of anders kan. Ook hebben we gesproken over verwachtingen van jongeren over hun zorg en begeleiding en de rol van de gemeente hierin.

Het was goed om te ervaren hoe deze jongeren met hun zorg en hun toekomst bezig zijn. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor de jongeren die zij vertegenwoordigen. Voor ons als wethouders is het goed om deze gesprekken regelmatig te voeren en ook open te staan voor de ideeën en ervaringen van de jongeren waarvoor we het per slot van rekening ook allemaal doen. Wordt zeker vervolgd.

Wensbus

Enkele dagen na dit gesprek met de jongeren mocht ik aanwezig zijn bij de ingebruikname van de wensbus van Stichting Welzijn Ouderen Mill. Een van de vele goede initiatieven en activiteiten van de SWOM. Enige tijd geleden werd de SWOM benaderd door zorgboerderij De Horst en de dagbesteding van Sociom of zij iets zouden kunnen betekenen in het vervoer van cliënten naar de dagbesteding in onze gemeente. Hieruit is het initiatief van de wensbus ontstaan. Na het werven van subsidies en bijdragen en met behulp van diverse lokale sponsors, staat er nu een prachtige bus, die voor het vervoer naar de dagbesteding gaat zorgen, maar die ook ingezet kan worden voor vervoer naar bijvoorbeeld een supermarkt, of voor een dagje uit. De wensbus is bedoeld voor mensen die zelf door ziekte, beperking of ouderdom hun eigen vervoer niet meer kunnen regelen en daarvoor afhankelijk zijn van anderen. Voor het besturen van de bus hebben zich 21 vrijwillige chauffeurs uit onze gemeente aangemeld. Wederom een super initiatief van de SWOM waarmee zij laten zien waarin een kleine gemeente groot kan zijn.

Toppers

Ook ben ik aanwezig geweest bij het kampioenschapsweekend van de Millse Handbalvereniging (MHV). Zij hebben maar liefst drie teams die dit jaar kampioen zijn geworden. Dames 1 en dames C1waren al kampioen. Heren 1 speelde hun kampioenschapswedstrijd en wonnen die glansrijk. Een mooie prestatie.

De grootste prestatie hebben toch wel de dames C1 geleverd. Dit is een team van meiden van 13 tot 14 jaar, die voor het eerste jaar hun wedstrijden speelden in de hoogste jeugddivisie van Nederland. Dit om ze meer tegenstand te kunnen geven in de wedstrijden. De verwachting was dat ze in de middenmoot mee zouden kunnen doen. Het tegendeel bleek echter waar. Met ‘twee vingers in de neus’ werden ze kampioen. In de hele competitie hebben ze maar een wedstrijd verloren en een wedstrijd gelijkgespeeld. Alle andere wedstrijden werden gewonnen. Nu mogen ze op 6 april 2019 handballen voor het Nederlands kampioenschap.

Alle kampioenen van harte gefeliciteerd! En meiden, zet hem op bij de strijd om het Nederlands Kampioenschap.