Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (Grindkoffer)

Publicatiedatum: Vrijdag 29 maart 2019

Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

Grindkoffer

Een grindkoffer als infiltratievoorziening is niet veel meer dan een kuil vol met grind. Het hemelwater dat u naar deze kuil leidt, komt in de lege holtes tussen de grindkorrels te staan en zakt vervolgens langzaam de grond in. Een grindkuil maken is relatief eenvoudig. De kuil moet ongeveer drie keer zo groot zijn als de hoeveelheid hemelwater die het moet kunnen bergen. Daarnaast doet u er verstandig aan om een worteldoek om de grindkoffer heen te wikkelen. Dit gaat ingroei van wortels en inloop van zand tegen. Een grindkoffer is een goede manier van afkoppelen, als u het aanzicht van uw tuin niet wilt veranderen. Bovengronds ziet u namelijk, op een strookje grind na, niets van de grindkoffer. Vindt u grind in uw tuin juist leuk? Dan kunt u besluiten om een diepergelegen grindterras of een grindpad aan te leggen, als een horizontale grindkoffer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.