Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (infiltratiebuis)

Publicatiedatum: Donderdag 18 april 2019

Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De afgelopen weken hebben wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uitgelicht waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit is de laatste week en daarmee de laatste mogelijkheid die wij aanraden: de infiltratiebuis.

De infiltratiebuis

Een infiltratiebuis (IT-buis) is net als een grindkoffer en een infiltratiekrat een ondergrondse infiltratievoorziening. De infiltratiebuis is in feite een lekke buis die water bij regenbuien opslaat en gelijktijdig door de poriën (het lekke gedeelte) laat wegzakken in de ondergrond. De capaciteit van de infiltratiebuizen kunt u verder vergroten door er grind of grof zand omheen te leggen en/of er meerdere achter elkaar te leggen.  Om inspoeling en vervuiling van zand en bladeren te voorkomen, dienen er tussen de infiltratiebuizen en de regenpijpen blad- en zandvangers geplaatst te worden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0485-460300.